Fortuinlijk was het seizoen van Chiel Smit tot dusver niet. Al in de eerste wedstrijd ging hij hard onderuit en dat achtervolgde hem nog een paar weken. Maar in Haarlem sprintte de Drent bij de Beloften naar zijn eerste overwinning van het seizoen, net voor Jeroen Janissen en Timothy Loubineaud.

 

In de doorstroomwedstrijd – met ook de beste twintig C-rijders in het peloton – in Haarlem was de uitkomst van de race best opvallend. De wedstrijden van de Beloften kenmerken zich de laatste seizoenen steeds door heel veel activiteit en veel ontsnappingen. Op de IJsbaan Haarlem was die intentie er wel, maar uiteindelijk was er niemand die een rondje kon pakken.

“Het was hollen en stilstaan”, erkende Chiel Smit. De 19-jarige rijder van Harry de Wolff was daar zelf ook actief in. “Weg met een kopgroepje, dan weer even staan, en weer door. Als er een kopgroepje weg was, moest ik aardig wat inspanning leveren, maar als ik daarna weer in het peloton omhoog ging, was ik ook zo hersteld.”

Hard onderuit
Prettig, want de eerste wedstrijden van het seizoen waren aan de man uit het Drentse Zuidwolde niet besteed. In Amsterdam ging hij hard onderuit, en dat was niet zonder gevolgen. “Er kwam er eentje vol achterop bij me, en door de val stond mijn rug scheef. Het heeft een paar weken gekost voordat ik weer in orde was, maar daardoor waren wel de eerste drie wedstrijden weg.” Betekende dat Smit in Haarlem een start in de Topdivisie kon vergeten. “Baalde ik best van. Ik had me graag eens op het hoogste niveau gemeten.De kans dat hij er in de volgende doorstroomwedstrijd bij is, werd in ieder geval aanmerkelijk groter door zijn zege in Haarlem. Smit kreeg al vlot in de smiezen dat er geen groepje rond zou gaan, en spaarde daarna zijn krachten voor de sprint. “Ik voelde dat die er ging komen, al verbaasde het me wel dat alles bij elkaar bleef. Dan is het niet verstandig meer al te veel te doen.”

Hardere rondjes
De juiste strategie. Dat bewees Smit in de sprint, waarin hij redelijk onbedreigd Jeroen Janissen en de Fransman Timothy Loubineaud achter zich liet. Zo boekte hij niet alleen zijn eerste zege, maar ook die voor z’n ploeg Harry de Wolff. “Ik rijd daar dit seizoen voor het eerst en die stap betaalt zich nu al uit. Ik heb het ook goed naar mijn zin bij het team.” De winst zit niet alleen in een sterkere ploeg, maar ook in een betere trainingsomgeving. “Ik train één keer per week mee met de mannen van De Haan Westerhoff. Dat is geweldig. Daar leer ik echt de hardere rondjes te rijden, en op een avond als deze voel ik het profijt daarvan.”

Uiteindelijk wil de student dier- en veehouderij graag doorstromen naar de Topdivisie. “Dat is wel het doel. Eerst nog sterker worden. En ik wil graag groeien op de Weissensee. Vorig seizoen heb ik daar voor het eerst gereden, en volgend jaar wil ik daar sterker terugkomen. Dat natuurijs is wel mijn ding, heb ik gemerkt.”

 

Dit stuk is geschreven door Eric Korver met foto van Neeke Wassenbergh-Smit.